Ühendkuningriigis on lihatarbimine oluliselt vähenenud

  • 14 oktoober 2021

Uuring näitab, et viimase kümnendi jooksul on Ühendkuningriigis (ÜK) lihatarbimine vähenenud lausa 17%. Samas leiavad teadlased, et isegi see ei ole piisavalt kiire langus riiklike eesmärkide täitmiseks.

ÜK on seadnud omale eesmärgi vähendada oma elanike toidulaua keskkonnamõjusid. National Food Strategy eesmärk omakorda on vähendada lihatarbimist 30% järgmise kümne aasta jooksul. “Me vajame veel märkimisväärsemat lihavähendamist,” sõnas Oxfordi ülikooli tippteadlane Cristina Stewart. 

Teadusajakirjas Lancet Planetary Health avaldatud uuring leidis, et kuigi inimesed söövad kümnenditaguse ajaga võrreldes vähem punast ja töödeldud liha, on valge liha tarbimine tõusnud. Punase ja töödeldud liha tarbimine tõstab erinevate terviseprobleemide riski – südame- ja veresoonakonna haigused, II tüüpi diabeet ja osa vähiliigid. Lisaks põhjustab lihatööstus rohkem kasvuhoonegaase kui teised põllumajanduse ja toidutööstuse harud.

Oxfordi teadlaste läbiviidud uuringust selgus, et ÜK elanike lihatarbimine on kümnendi jooksul vähenenud 17 grammi päevas. Küll aga ei uuritud selle muutuse otseseid põhjuseid. Samas näitas 2019. aasta turu-uuring, et 40% lihasööjatest proovis teadlikult oma lihatarbimist vähendada ning seda tehti peamiselt tervislikel ja keskkondlikel kaalutlustel.

Stewart rõhutab, et kui inimene soovib oma toidulaua abil keskkonnahoidu panustada, siis “igasugune lihatarbimise vähendamine omab positiivset mõju”. “Sa ei pea olema taimetoitlane,” ütles ta. “Kuigi üldiselt on lihavabadel toitudel väiksem keskkonnamõju. Kui sa sööd igapäevaselt liha ja vähendad selle kogust 30% võrdub see mõjult kahe lihavaba päevaga nädalas.”

Uuringute käigus on teadlased märkinud ära ka peamised lihtsad võimalused oma lihatarbimise vähendamiseks, näiteks:

  • ühe taimse retsepti proovimine;
  • päevas ühe taimse toidu söömine selle asemel, et kõik söögikorrad taimsed oleks;
  • lihakoguse vähendamine toiduvalmistamisel – hakklihaga bolognese retseptis kasuta poole vähem liha ja asenda ülejäänu läätsede või köögiviljadega.

Artikli originaaltekst: https://www.bbc.com/news/science-environment-58831636.