Aldur Soosalu: Tulevik on kindlasti taimede päralt

  • 8 jaanuar 2021

Aldur Soosalu nimi toidugurmaanidele ilmselt pikemat tutvustust ei vaja — tegemist on Restoran Ö sous-chef’iga, kes lisaks toimetab peakokana ka restoranis Kaks Kokka. Kuna tegemist on suure taimetoidu austajaga, ei pidanud Aldur pikalt mõtlema, et anda oma jah-sõna Chefs for Change kampaaniaga liitumise kohta. Taimne Teisipäev uuribki nüüd tunnustatud köögivõlurilt, millisena näeb tema taimse toidu tulevikku. 

Millised on Sinu jaoks parimad inspiratsiooniallikad uute roogade loomisel?

Minu põhiliseks inspiratsiooniallikaks on hooaeg. Samuti lähtun toidu loomisel võimalikult palju selle värskusest ja katsun ühest toorainest võimalikult palju välja pigistada. 

Millised on Sinu kõige lemmikumad taimsed toorained, millega on alati hea katsetada?

Minu alatised lemmikud on erinevad seened ja kõiksugu laugulised. Lisaks sellele, et neist saab luua iseseisvaid roogasid, annavad nad ka kõigele muule palju maitset. Eestis ikka naljalt süüa ilma sibula või küüslauguta ei tehta.

Milline on Sinu enda lemmik taimne roog?

Lemmikut on raske välja valida – aga alati sobivad igasugused kartulitoidud. Praegune lemmik on näiteks tatraroog lehtkapsa ja mõnusalt kreemise india pähkli kastmega. Ja muidugi igasugused vürtsikad toidud. 

Kas ja kuidas oled näinud oma karjääri jooksul klientide eelistusi muutuvat just taimse toidu osas?

Inimesed on kindlasti muutunud palju avatumaks. Veel vaid mõned aastad tagasi tundus suur osa inimesi suhtuvat taimsesse toitu kui millessegi, mis käib liha kõrvale. Nüüd aga proovitakse taimseid toite oluliselt rohkem ning tullaksegi eesmärgiga midagi uut proovida. 

Milliseid trende taimse toidu vallas võiksime lähitulevikus oodata?

Hetke kuumim trend tundub olevat inimestele taimse toidu tutvustamine lihalaadsete toodetega nagu Beyond Meat ja Vöner. Inimesteni proovitakse jõuda juurdunud lihamekiga ning see trend kindlasti kasvab veel jõuliselt, mis omakorda aitab paljudel kergemini loomselt toidult taimsele üle minna. Loodan, et see tendents ühel hetkel ka muutub või läheb natuke naturaalsemaks – mitte ei jää keskenduma sellele, kuidas liha üks ühele toidus asendada.

Restoranimaastikul võiks tendents olla aga ühest küljest põhiliselt innovatsioonil ja teisalt taasavastatud vanade teadmiste kasutamisel. Üha rohkem saame näha, mida kõike taimse toidu baasil on võimalik valmistada ning see kindlasti üllatab paljusid inimesi. Rambivalgusesse võiks sattuda ka sellised rahvusköögid, mis ei ole väga tuntud, ent mis on enamasti taimse tooraine peale üles ehitatud. 

Millisena näed taimetoidu tulevikku üldisemalt?

Tulevik on kindlasti taimede päralt. Esiteks on taimne toitumine väga jätkusuutlik ning inimesed on hakanud juba ka mõistma, et see ei tähenda ainult keedukartulit või värsket salatilehte — taimne maailm on hoopis mitmekesisem ja värvilisem.

Chefs For Change on Taimse Teisipäeva algatus, mis toob kokku Eesti parimad kokad, et avastada ja jagada taimse kulinaaria saladusi. Projektis osalevad kokad usuvad, et taimsem toidulaud on oluline samm parema tuleviku suunas. Vaata lähemalt: https://taimneteisipaev.ee/chefs-for-change