Lehtkapsas ehk kale

Kaaliumi, kaltsiumi, fosfori, raua ja C-vitamiinirikas lehtkapsas on hittköögivili iga teadliku toituja toidulaual. Tema inglise keelne nimetus on kale, seetõttu kutsutakse seda ka Eestis nõnda.

Lehtkapsast peetakse üheks esimeseks kultuurtaimena kasvatatud kapsaliigiks. See kannatab kuni -20 külmakraadi ning seda leidub lisaks toidulauale ka aedades ja peenardes, kus seda kasvatatakse ilutaimena (hea mõte ja soovitus tulevaseks aiahooajaks). 

Ka dekoratiivsed lehtkapsad on söödavad ja üleüldse on lehtkapsal sorte mitmeid – osa on nahkjad ja osa kräsused, osa on tumerohelised, peaaegu mustad ja osa jälle päris kirkalt rohelised. Ühtviisi tervislikuks võib pidada neid kõiki! Lehtkapsa kohta saab tõepoolest öelda, et see on ühtaegu nii soodne kui ka väga tervislik ning seda annab sokutada pea igasse soolasesse toitu, olgu selleks siis supp või pada või ahjuroog. Loodame, et lehtkapsast saab Sinugi uus või taasleitud sõber! 

KASUTEGURID
Lehtkapsast ehk kalet tasub süüa, sest see:
– sisaldab kaaliumi, kaltsiumi, fosforit ja rauda;
– aitab rohke C-vitamiini sisalduse tõttu kaasa mineraalainete imendumisele;
– on väga rikas K-vitamiini poolest;
– sisaldab proteiini, karotenoide ja foolhapet;
– aitab hoiab luud terved;
– on kasulik silmanägemisele ja nahale;
– sisaldab valku valgud, mis leiduvad lehtkapsas, on suurema väärtusega, kui seda on teistes kapsasortides leiduvad valgud;
– talub hästi külma ja muutub külmaga veel maitsekamaks ning magusamaks;
– sobib hästi salatitesse lisandiks;
– küpsetatuna või küpsetatuna muutub kapsaleht kartulikrõpsu sarnaseks.

HEA RETSEPT
Rohelise lehtkapsa krõpsud! Imemaitsev, imelihtne!

VAJA LÄHEB
—200 g roheline lehtkapsas
—2 sl külmpressitud oliivõli
—soola
—2 spl maitsepärmi (saab ka ilma, aga see lisab tõeliselt mõnusa maitsenüansi)

VALMISTAMINE
Pese lehtkapsas, kuivata korralikult köögirätikuga ning lõika ära jämedad varred ja rootsud. Tükelda lehtkapsas noa või näppudega üsna suurteks tükkideks ja pane kaussi. Nirista peale oliiviõli, lisa sool ja maitsepärm ning masseeri näppudega lehtedesse. Laota lehed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta ahjus alumisel või keskmisel siinil 200 kraadi juures 8–10 minutit. Vahepeal sega ja ole valvas, et krõpsud ära ei kõrbeks. Serveeri kohe. Maitsevad nii suurtele kui väikestele!